STOFFENDAG

Veilig en gezond omgaan met gevaarlijke stoffen

 

 

Verslag Stoffendag 2019 

In 2019 vond de jaarlijkse Stoffendag plaats op 11 december in congreslocatie ReeHorst in Ede. Het was weer een zeer goed bezochte dag waar kennis delen over het omgaan met gevaarlijke stoffen zoals altijd centraal stond.

Rosanne Hertzberger: natuurlijk versus kunstmatig
De dag werd afgetrapt door Rosanne Hertzberger, microbioloog en columnist voor het NRC. Ze stelde in haar presentatie de perceptie van 'natuurlijk' en 'kunstmatig' bij het algemene publiek centraal. 'Natuurlijk' wordt vaak direct gelijkgesteld aan gezond, en 'kunstmatig' geeft vaak een naar gevoel. Dat terwijl de meest gevaarlijke stof (meeste mogelijke doden per kleinste hoeveelheid blootstelling) een stof is die uit de natuur komt. 

Hertzberger vervolgde haar overpeinzing met het voorbeeld van vanillesmaak. Eén molecuul uit de vanilleplant zorgt voor de vanillesmaak. Dit molecuul kan efficiënt en veilig op 'kunstmatige' wijze geproduceerd worden, en niemand proeft het verschil. Toch zouden veel mensen voor de 'natuurlijk' vergaarde vanille kiezen, terwijl bij vanilleplantages in tropische gebieden veel kinderarbeid voorkomt. Wat is dan beter?

De industrie speelt zelf een belangrijke rol in deze angst of afkeer voor 'chemie', vervolgde Hertzberger. Dat zien we bijvoorbeeld met bedrijven die op een verpakking vermelden wat er niet in zit. Dat is angst zaaien, puur om meer producten te verkopen. We moeten oppassen voor deze trends.

Heidi Boussen: vaststellen van duidelijke Europese grenswaarden van groot belang
Na de openingslezing legde dagvoorzitter Lisa Sligting (NVZ - Schoon | Hygiënisch | Duurzaam) uit dat Tamara van Ark, staatssecretaris van het Ministerie van SZW, was verhinderd. Ze had een goede vervanger gestuurd in de persoon van Heidi Boussen, directeur Gezond en Veilig werken bij SZW. Boussen benoemde het belang van het vaststellen van duidelijke grenswaarden, aangezien er altijd gevaarlijke stoffen zullen zijn. Het ministerie is betrokken bij de totstandkoming van die afspraken op Europees niveau.

Veel interactie en discussie bij workshops en op informatiemarkt
Net als in voorgaande edities konden de deelnemers op Stoffendag workshops over verschillende stoffen-thema’s volgen. De opdracht van de dagvoorzitter om ten minste twee vragen te stellen werd door de deelnemers enthousiast opgepakt, waardoor de workshops een levendige en interactieve sfeer genoten. Daarnaast stonden de sponsoren op de informatiemarkt hun diensten toe te lichten, zoals advies of software. De stands werden in de pauzes veelvuldig bezocht.

Een foto-impressie van de dag vindt u hier.